trail

 

Alla löpare, oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren har underlag som de föredrar mer än andra. Vissa föredrar att springa i elljusspåret som ligger precis bredvid sin bodstad, andra föredrar att åka en bit för att komma ut i riktig skog/terräng/stig medan andra föredrar belysta asfaltvägar med lååånga lätt sluttande backar. Oavsett vilket underlag som är just DIN favorit så mår kroppen bäst av variation. 

I mitt fall så älskar ju jag att springa långt och länge på flacka asfaltvägar, men att nöta mil efter mil på asfalt ger en väldigt stor påfrestning och belastning på kroppen. Risken för överbelastningsskador ökar avskyvärt! Speciellt för mig som har en kronisk ledsjukdom. Därför vill jag lyfta fram skogen! Skogen har varit min räddare i nöden kan man säga för att klara av att hålla igång den mängd löpning jag gör i kombination med min sjukdom.

Genom att springa i kuperad terräng/stig kan jag minska sträckan eftersom intensiteten/belastningen ökar och även få en skonsammare belastning på mina leder eftersom skogen har ett mjukt underlag. Något jag tror är bra för alla löpare och inte bara mig! Nedan listar jag några fler fördelar med just trallöpning.

 

  1. Naturliga intervaller. Vanliga intervaller som ställs in på sekunder och repetitioner kan vara en riktig glädjedödare. Du springer på samma sträcka/backe, fram och tillbaka. Dessutom blir det bara jobbigare och jobbigare. Därför är det så fantastisk att springa i skogen eftersom den erbjuder naturlig intervallträning både uppför och nedför.
  2. Förbättrad löpteknik. När du springer i skogen kommer det garanterat att dyka upp både stenar, rötter och backar. Detta tvingar dig till att jobba med ett lite högre knälyft än vad du är van vid för att inte snubbla och ramla. Detta i sin tur kommer påverka din löpning positivt när du asfalt/plant underlag. Helt plötsligt går det lite lättare/snabbare med samma puls/ansträngningsnivå.
  3. Ger smidighet och styrka. När man springer på ojämt underlag utsätter man senor, ligament och muskler för olika belastningar jämnt emot när man springer på asfalt eller löpbana. När du trampar ned i det mjuka underlaget ger det anklarna en större rörelseväg vilket gör att du också tränar avstampet. Att ha starka anklar/fotvrister och kraft i ifrånskjutet är viktigt i alla löpformer. Eftersom du måste korta steget och aldrig riktigt vet vart du ska sätta foten här näst så tränar du även smidigheten. Belastningen stärker alltså både muskulaturen och ger smidighet.
  4. Mental fristad. Är du den där personen som ständigt ska ha en snabbare kilometertid eller ofta är stressad i vardagen? När du springer ute i skogen går det inte att hålla ett jämnt tempo eftersom du aldrig vet när det kommer uppförsbackar och/eller nedförsbackar. Dessutom är ju skogen/naturen känt för att vara en tyst, harmonisk och fridfull plats utan stressande oljud och distraherande teknik.
  5. Minskar slitage. När du springer på ojämnt underlag landar fötterna aldrig på samma sätt vilket gör att belastningen varierar från steg till steg. Det ger en allsidig belastning av muskler, senor, leder och skelat som helt enkelt blir bättre fördelad och risken för överbelastningssakdor minskar. Den mjuka skogsmarken dämpar i fotnedslaget.
  6. Avslappnad löpning. När du springer i naturen lär du dig även att slappna av i kroppen. Om du har en spänd kropp ökar risken för feltramp och skador. Har du en följsam och avslappnad kropp som du vågar lita på springer du inte bara säkert utan också mer ekonomiskt.