Idag var en sådan där dag som jag sprang ett underbart mysigt långpass på 13 km. Det är helg vilket i min värld betyder att en av dagarna består av ett mysigt långpass medan den andra är en vilodag. Idag bjöds det på långpass. Målet med springturen var bara att må bra och ha känslan av att kunna/vilja springa lika lång sträcka till efter 13 km. Jag lyckades uppnå målet och är både nöjd samt fylld med massor av positiv energi. Perfekt till eftermiddagens aktiviteter i huvudstaden tillsammans med min blivande sambo Tomas.

Sådana här långa pass gäller det att dra ned på tempot något extremt mycket och man bör inte stirra sig blind på klockan utan gå efter känsla. Det funkar alltid bäst för mig.

Fler tips till ett lyckat mysigt långpass finner ni här nedan. Enjoy!

 

5 tips till ett mysigt långpass löpning

  1. Sänk tempot. Vanligaste “nybörjarmissen” är att man går ut för hårt på långpassen och blir trött efter någon mil där resterande delen av passet upplevs som pest och pina. Säker du tempot till en nivå där du klarar att prata obehindrat kommer du att kunna springa låååångt och ha massor med energi!
  2. Spring med en kompis. Ovan nämnde jag att det perfekta tempot är att kunna prata obehindrat, ofta tycker vi att det inte är så roligt att prata med oss själva. Så varför inte springa med en kompis istället? Tiden kommer att flyga i väg. Jag lovar!
  3. Öka distansen successivt. Öka distansen successivt varje vecka med ca 1-2 km åt gången. Behåll samma tempo/känsla. Det är viktigt att inte öka varken intensitet eller belastning för fort så bestäm därför innan hur långt du ska springa och håll dig sedan till planen. ÄVEN om du känner dig pigg och vill springa längre.
  4. Använd inte nya prylar. Bland det värsta som finns under långpass är skavsår eller prylar som inte fungerar som tilltänkt. Håll dig därför till de grejer du använt under en period och vet att de funkar. Då slipper du obvämt skav i ljumskarna eller armhålor.
  5. Gör inga stora förändringar i kosten. Bara för att du ska springa långt betyder det inte att du ska ladda på massor med mat. Se hellre då till att du äter ordentligt direkt efteråt så att kroppen kan återhämtas bra. Ät vad du brukar äta och som du vet att din mage fungerar bra att springa med. Ta gärna med dig lite dextrosol istället om energin skulle behövas akut. Generellt behövs ingen extra energi på långpass under 15 km.